به گزارش خبرنگار مهر عباس رجایی در سومین همایش ملی آخرین دستاوردهای علمی و پژوهشی زعفران که شب گذشته در اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی برگزار شد، گفت: متاسفانه به کشاورزی چون صدای کشاورزان به گوش مسئولان نمی رسد ظلم های زیادی شده است.
وی با تاکید بر اهمیت صنعت کشاورزی تصریح کرد : سرمایه ثابت کشاورزی بالغ بر ۱۰۰ هزار تریلیارد تومان است و معیشت بیش از ۶۰ درصد خانواده های ایرانی از این حوزه تامین می شود.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به اینکه تنها ۸ درصد بودجه استان به کشاورزی اختصاص دارد عنوان کرد: برخلاف تصورات برخی، هر یک ریال سرمایه گذاری در این حوزه حداقل سه برابر سودآوری دارد.
کشاورزی راهکار خروج ازاقتصاد متکی به نفت
رجایی با اعلام اینکه باید برای کشاورزی پول خرج کرد، بیان کرد: مدل های زیادی برای کشاورزی تعریف شده است که اگر به درستی عملیاتی شود بدون اتکا به صنعنت نفت می توانیم کشور را اداره نماییم.
وی اذعان کرد: برخی با کشاورزی هراسی می خواهند همه مشکلات کم آبی را به گردن کشاورزی بیاندازند که این صحیح نیست و نباید سوء مدیریت ها وکم کاری های دیگران را به این بخش ربط داد.
رجایی با اشاره به ۳۶ هزار میلیارد تومان واردات محصولات کشاورزی خاطرنشان کرد: اگر این عدد را در سه بخش طی سه سال به بخش کشاورزی اختصاص می دادیم ضمن رونق این حوزه از واردات بی نیاز می شدیم.
وی حرف های غیرکارشناسی و بدون مطالعه در حوزه کشاورزی را باعث ایجاد زمینه وابستگی کشور به بیگانگان دانست و تصریح کرد: باید برای تمام ایران برنامه ریزی کنیم و تنها اتکای ما به خط مرزی شمال و غرب نباشد.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: برای نشان دادن قدرت اسلام باید در اقتصاد دنیا مشارکت داشته باشیم و با روش های علمی در کشاورزی می توان این کار را به سرانجام رسانید.
کاهش زمان تولیدبا کشت گلخانه ای به روش "های تک"
رجایی بیان کرد: در قانون سه دسته محصولات تعریف شده است. دسته اول محصولات راهبردی و استراتژیک هستند که حتما باید تولید شوند و در صورت عدم تولید آنها و وابستگی به واردات ممکن است درصورت تحریم و دشمنی کشور با بحران مواجه شود مانند گندم؛ دسته دوم محصولات خاص منطقه ای هستند و سوم محصولات ارز آور که معادل ۱۰ درصد قیمت آنها ارزآوری است که زعفران از این دسته بوده که باید قانون مند حمایت و تولید شود.
نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: به منظور توسعه کشاورزی استان دو طرح وجود دارد؛ یکی پروژه های آبیاری زیر سطحی "های تک"، مخصوص بهینه سازی مصرف آب که باعث افزایش راندمان بالای ۹۵ درصد می شود و برای استان خراسان رضوی و جنوبی که با مشکل کم آبی موجه هستند بسیار موثر است. و طرح دوم پروژه های تک تولید علوفه که در یک کارخانه ۶۰۰ متری، غذای غنی شده یک هزار راس گاو تولید می شود.
رجایی به منظور بهبود تولید زعفران پیشنهاد کرد: باید زمان تولید زعفران با طرح هایی مثل پروژه "های تک" گلخانه کم شده و علاوه بر کاهش سطح زیر کشت میزان آبدهی را نیز کاهش داد.
وی ادامه داد: طرح هایی در دست بررسی شود که منجربه انقلاب در صنعت زعفران می شود.
رقابت منفی در زنجیره عرضه زعفران
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس رقابت منفی در صنعت زعفران در داخل کشور را باعث آسیب به این حوزه دانست و اظهار کرد: در بخش زعفران سه حلقه تولیدکننده، صنایع تبدیلی و تجار باید به هم نزدیک شده و حلقه مشترکی را ایجاد کنند و به جای رقابت به فکر هم اندیشی و ایجاد تشکلی منسجم باشند.
رجایی با اعلام اینکه افزایش قیمت لزوما راهکار اساسی نیست، تاکید کرد: قیمت ها باید مبنای علمی داشته باشند وگرنه باعث می شود رقبا به دلیل سودآوری بالا وارد بازار شوند و کشورهایی مثل چین و هند به فکر ورود به این بازار بیفتند و علاوه بر این باعث ورود اجناس تقلبی به بازار می شود.
وی ادامه داد: باید قیمت گذاری به گونه ای باشد که مزیت نسبی را در اختیار دیگران قرار ندهد.
تعاونی کردن تولید، راهکاری برای تعامل بیشتر
رجایی با اشاره به تولید جزیره ای زعفران در کشور تصریح کرد: باید تولید به صورت تعاونی شود و تولید کننده را منسجم کرده و مالکیت را از مدیریت جدا کنیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با تاکید بر اهمیت فراوری زعفران خاطر نشان کرد: باید بر روی تولید محصولات جانبی زعفران کار شود زیرا در حوزه دارویی، بهداشتی و سایر صنایع تبدیلی می توان درآمدهای میلیاردی را شاهد بود.
وی حرکت اقتصاد محور به سمت مقیاس بزرگ را ضروری دانست و اعلام کرد: برند سازی در صنعت کشاورزی اتفاق نیفتاده و این ضعف این حوزه است. باید تولیدکننده های تحت یک چند برند بزرگ قرار بگیرند و به دنیای اقتصاد جهانی وارد شوند.